I butik nu

NR 11 2015

  • Stort tema: Våga konst
  • Trend: Den nya hippien
  • Glas & Porslin
  • Hackers i köket
  • Utvalt: Skrivbord
  • 3 fina badrum

Livets Litografier

När vår medarbetare Karolina Modig berättade om boken hon skulle skriva över en middag för ett år sedan blev vi på redaktionen eld och lågor. Det var den här enkla meningen som fick igång oss, ”Folk lägger tusentals kronor på en soffa men många får kalla fötter när det kommer till det som ska hänga på väggarna”. Vid den där middagen började vi spåna på att göra ett konstnummer i samband med att Karolinas bok skulle komma ut. Vi gillade hela tanken på att riva de elitistiska murar som många upplever omgärdar konstvärlden och på ett väldigt konkret sätt inspirera er läsare till att låta konsten bli en naturlig och viktig del av inredningen. För få ting i ett hem väcker så mycket tankar och minnen som tavlor. Tänk bara tillbaka på ditt eget barndomshem.

För mig kan konst ha många olika värden. Vissa saker som hänger på väggarna hemma hos oss är bara vackra. Andra representerar minnen. Favoriterna väcker dessutom massa frågor och tankar. När jag tänker tillbaka på tavlorna som omgett mig i mitt liv så är det faktiskt några riktigt fula affischer, förvisade till gäststugan på landet, de som etsat sig fast mest. Några andra solnedgångar och indiska elefanter som alltid suttit i vardagsrummet hos mamma och pappa, ger snarare någon trygg hemkänsla trots att de hänger på nya väggar nu. Det är spännande att tänka på vilka av de tavlor som jag och min man samlat på oss hittills som kommer följa oss genom livets olika boenden och ge våra barn samma hemkänsla. Några favoriter vet jag. Fotot vi köpte på ett litet galleri i Maputo, vårt första riktiga konstköp. En blyertsskiss på en brun papperspåse som en släkting till min man tiggde till sig från Slas på en bar på 60-talet. Och en litografi av Love Lundell som jag fick av Peter i 30 årspresent. Det finns fler och alla har de gemensamt att de väcker minnen och gör mig lycklig varje gång jag tittar på dem. Soffan gör mig lycklig av andra anledningar men den kärleken kommer nog inte hålla livet ut.

Förvänta er ingen konstspecial som tipsar om de hetaste nya konstnärsnamnen eller ger referenser som ni kan skryta med vid nästa parmiddag. Vi ger er i stället handfasta och inspirerande tips kring hur ni ska hitta de konstverk som kommer följa er genom livet.

Louisa Hammarbäck
Chefredaktör

"Häng med oss på Instagram @plazainterior

Bloggar


Pernilla Jansson

Inredaren Pernilla Jansson är Plaza interiörs bloggare nummer 1!
läs mer...


Prenumerera: Kolla våra aktuella erbjudanden...