I butik nu

NR 07 2015

  • Stor guide till Sommarsverige
  • Ordning och redo – Bästa förvaringen
  • Växthuset i fokus
  • Ät ute! Köpen och recepten för härliga måltider

Bortskämd Sommaridyll

Min mammas släkt kommer från det lilla fiskeläget Hälleviksstrand på Orust i Bohuslän och min mamma och hennes syskon spenderade alla sin barndoms sommar där. Hennes historier är av det där över-idylliska slaget som det gör lite ont i hjärtat att höra eftersom man själv inte kan resa i tiden och få uppleva exakt hur en sommar var och såg ut i Hälleviksstrand på 50-talet. Krabbfiske och segelturer, frireligiösa svartklädda tanter i hucklen, fiskargubbar som skjutsade ut en till badklippor över dagen och spökjakter i övergivna hus. Mammas gammelmoster drev bageri i ett av byns finaste hus och hennes mormor ägde ett annat vackert hus precis i närheten. Hennes farbror bodde i ett tredje. Fiskeläget kom till liv under somrarna och då bodde det kompisar och kusiner i vart och vartannat hus.

Så för ett tag sedan började vi prata om det mer praktiska upplägget under dessa somrar. Tydligen bodde mamma hos mostrarna Lisa och Rut, i bageriet, och hennes mamma och bror hos deras mormor. En del av sommaren delade mamma och Lisa ett av sovrummen men när sommargästerna kom, många av de fastboende tog emot sommargäster, fick mamma och moster Lisa flytta in i en garderob. Inga konstigheter tydligen. Sovrummen hyrdes ut till semesterfirare som sedan intog sina måltider på samhällets enda restaurang.

För några år sedan byggde mina föräldrar ett stort gästhus till mig och min bror på vårt sommarställe på Gotland. Det kändes liksom inte hållbart att vi skulle dela hus allihop under två, tre veckor på semestern. Och nu känner jag och min man att ett helt eget hus, med egen tomt är vad som egentligen skulle behövas för perfekt sommaridyll. Långvariga gäster och familjerelationer i sommarstugor har helt enkelt blivit ett hett ämne under dessa månader och jag kan inte låta bli att tänka att vi har blivit så fruktansvärt bortskämda? Liksom lite sorgligt att det ska krävas så mycket för att man ska känna sig nöjd och belåten. För det låter ju verkligen inte som att mamma och hennes mostrar någonsin reflekterade över att de hade det jobbigt i trängseln. Somrarna var lika magiska i alla fall.

Så i år ska jag sluta drömma om ett eget hus och njuta av sommarens enkla liv tillsammans med vänner, släkt, familj och sommargäster.

Trevlig läsning!

Louisa Hammarbäck
Chefredaktör

"Häng med oss på Instagram @plazainterior

Bloggar


Redaktionsbloggen

På redaktionsbloggen får du följa med Plaza Interiörs medarbetare läs mer...


Pernilla Jansson

Inredaren Pernilla Jansson är Plaza interiörs bloggare nummer 1!
läs mer...


Prenumerera: Kolla våra aktuella erbjudanden...